SVATOVÁCLAVSKÝ JARMARK

Svatováclavský jarmark

Nejdelší tradici v českých zemích, svátek svatého Václava, si Ostrava tradičně připomene 28. září Svatováclavským jarmarkem na náměstí Svatopluka Čecha v Přívoze. Jarmark jako každý rok pořádá Centrum kultury a vzdělávání.

Ruch středověkého tržiště
Náměstí se na jeden den opět oblékne do historického hávu a ožije ruchem středověkého tržiště. V pestrém programu od 10 do 18 hodin na návštěvníky čekají doboví řemeslníci, mezi nimiž nebude chybět například kovář, řezbář, košíkář či tkadlena, šermíři, kejklíři, alchymisté, lazebníci, kuchaři v černé kuchyni a další.
Pro děti bude připraven historický kolotoč a jízda na ponících, pro všechny pak bohatá nabídka stánků s jarmarečním občerstvením. Se středověkou hudbou se do Přívozu vydá skupina Rabussa až z Přerova.

Kníže Václav ve 14 hodin
Ve 14 hodin přijede kníže Václav se svou družinou a na pódiu ho se všemi poctami slavnostně uvítají zástupci radnice městského obvodu. Poté se Václav s doprovodem vydá na tradiční modlitbu do kostela Neposkvrněného početí Panny Marie, kterou povede o. Jan Czudek, delegát ad omnia. Letos bude doprovázena zpěvem středověkých chorálů v podání mnichů. Zpěv bude z kostela přenášen na náměstí.

V kostele je k shlédnutí výstava o růženci a také jsou zde dva panely s informacemi o Paulínech a sestrách Misionářkách Lásky (Matky Terezy) - řádech, které v Přívoze působí.




Více informací zde

Datum začátku události

Středa 28.9.2022


Tento den je:

sv. Václava, mučedníka, hlavního patrona českého národa
(slavnost)
Červená barva

Čas události

10:00 - 18:00

Zařazení

SVATOVÁCLAVSKÝ JARMARK

Organizátor

Jan Košárek

Telefon

+420777576112

Sdílejte událost